ACTUEEL


Geslaagde open avond bij EMMA Experts in Media en Maatschappij en een mooi platform om nog maar eens te benadrukken hoe belangrijk het is om er echt te zijn voor mensen die verplicht hun thuis moeten verlaten.Sinds begin februari hangt een aantal Hoog Lindoduin-beelden bij EMMA Experts in Media en Maatschappij. En voor iedereen die meer wil weten over de verhalen achter de foto's organiseert EMMA op 25 maart tussen 17.00 en 19.30 uur een 'open avond'. Als fotograaf is Esther uiteraard aanwezig. Voor een hapje en een drankje wordt gezorgd! Een voorproefje is nu al te lezen op hun website!


Opbouw van de Hoog Lindoduin-expositie! Een selectie uit de serie is binnenkort te zien bij EMMA Experts in Media en Maatschappij  aan de Wijnhaven in Den Haag.Sinds zaterdag 2 februari is Hoog Lindoduin ook te koop bij Paagman in de 'Fred' in Den Haag (Frederik Hendriklaan voor 'outsiders'). En via hun website in de rubriek met de spannende naam Regionalia. Een woord dat je niet zo vaak hoort!


En dan is het voorbij; de foto's zijn ingepakt, het fotobehang van de wand gekrabbeld; de muren zijn weer leeg. Op naar nieuwe expositie-avonturen in 2019!18 december 2018: de winnende foto (bijna) paginagroot in NRC Next!

Geheel onverwachts want volgens de journalist van het interview, terug te lezen op de website, plaatst het NRC geen competitie-foto's meer in de krant. Waarschijnlijk een 'stoppertje' maar dat mag de pret toch niet drukken!


Doe je mee aan de NRC-fotowedstrijd november (thema oud) met een foto gemaakt in de huiskamer van Jan van Kouwenhoven.

Ben je opeens winnaar van de vakjury-prijs! En staat er een mooi interview op de website van het NRC.

Indirect is er zo extra aandacht voor het project Hoog Lindoduin, en de boodschap voor meer begrip voor de situatie van bewoners bij toekomstige renovatieplannen in de sociale woningbouw, waar dan ook in Nederland.


De Oud Hagenaar - de krant voor de 50-plusser! (En natuurlijk ook gewoon voor de 50-minner.) In de uitgave van 11 december een klein artikel over Hoog Lindoduin, de expositie en het boek dat nu ook te koop is in de boekwinkel 'met historische en eigentijdse verhalen' van De Oud Hagenaar!


Het was even rustig aan het Hoog Lindoduin-front maar dat wil niet zeggen dat we stilzitten! Achter de schermen gebeurt nog steeds genoeg. En tussen de bedrijven door verschijnt er dan opeens weer een artikel over Hoog Lindoduin, het boek en de expositie. Dit keer in de editie van donderdag 29 november van Den Haag Centraal, een wekelijks uitgave met een compact overzicht van het Haagse nieuws.


 

Een 'Meet & Greet' is gelukkig niet voorbehouden aan BN'ers of popsterren. Speciaal rond Hoog Lindoduin en de expositie organiseerden we zondagmiddag 18 november een Meet & Greet voor iedereen die meer wilden weten over ons initiatief en de bijzondere ontmoetingen die wij hadden met een aantal bewoners. Zo'n 30 bezoekers grepen deze gelegenheid aan. Leuke meevaller was dat voor bezoekers van de expositie, de toegang van het museum die zondag gratis was!

foto: Philip Mees

 


Samen met Edouard van Arem van Picture This Den Haag op het podium. En dat voor een volle zaal (beroepsmatige) fotoliefhebbers en fotografen. Toch weer even anders dan een radio-interview of interview voor de krant. Maar heel leuk om te doen. Vooral ook door de enthousiaste reacties van de aanwezigen. En bijzonder dat Edouard zelf ook herinneringen heeft aan Hoog Lindoduin, èn aan Henk en Beppie Gordijn!

foto: Alain de Kruyff /Robin van Geenen, Studio Oostrum


Woensdag 14 november is Esther een van de drie gasten bij Picture This Den Haag, het Haagse platform voor en over fotografie. En natuurlijk is er  aandacht voor Hoog Lindoduin. A.h.v. een selectie van beelden uit de serie zal Esther - naast haar achtergrond als communicatieadviseur en fotograaf - vertellen over het project. Uiteraard ligt er voor de liefhebbers die avond ook een stapeltje boeken klaar. Saillant detail: tijdens de PTDH-avond kost het boek Hoog Lindoduin slechst € 15,00 (i.p.v. € 17,50). Kijk voor info over locatie (Fotomuseum Den Haag!), programma en aanvangstijden op de website van Picture This Den Haag.


Hoog Lindoduin vandaag prominent in AD Haagsche Courant. Mooi artikel van journaliste Geraldina Metselaar. De bewoners een stem en een gezicht geven; Geraldina verwoordt precies waar het over gaat en wat onze drijfveer was. Sociale woningbouw, renovatie en verplichte verhuizing gaat niet alleen over beton maar vooral over mensen. Fotograaf Frank Jansen heeft ons vastgelegd voor - hoe kan het ook anders - 'dat' markante flatgebouw op Scheveningen!  (Ja, en dit was dus de reden waarom we afgelopen weekend even terug waren bij Hoog Lindoduin!)

 


Scheveningen op bezoek in Amsterdam. 'Hoog Lindoduin' is vanaf heden ook te koop bij PhotoQBookshop in de Wijdesteeg in Amsterdam. Die mooie winkel vol documentaire fotoboeken van Edie Peters. En we hebben een mooi plekje veroverd, zo tussen Koos Breukel en Rineke Dijkstra in. Je hoort ons niet klagen!Vandaag waren we even terug bij Hoog Lindoduin. Waarvoor? Dat is nog even een verrassing. Hopelijk kunnen we het geheim snel verklappen.

Wordt vervolgd!


Als toenmalig raadslid van de Haagse Stadspartij heeft Gerwin van Vulpen zich in 2017 hard gemaakt voor de bewoners van Hoog Lindoduin. Met als resultaat een terugkeergarantie voor de (oud-)bewoners na renovatie. En in 2018 zet hij zich weer in voor Hoog Lindoduin: Gerwin is erg enthousiast over ons boek en heeft zijn enthousiasme gedeeld op Twitter. We gaan er bijna van blozen!


Vishandel Zeesluisweg; op slechts vijf minuten loopafstand van Hoog Lindoduin. Sponsor van een goed gevulde schaal mooie haring, speciaal voor de reünie. En daarom speciaal voor Greg den Heyer een mooi boek!Een verrassingsbezoek aan Heleen en Leen Spaans. Nu het duivenseizoen voorbij is, konden ze eindelijk met vakantie. Maar misten daardoor wel de reünie. En het boek waarin ze te bewonderen zijn!

We hadden natuurlijk een postduif kunnen inhuren maar een persoonlijke bezorging is natuurlijk veel leuker!Ons boek ligt er mooi bij, op de toonbank bij Muzee; er is geen ontkomen aan.

Een echt kassa-koopje! (met een prijssticker die lijkt te willen ontsnappen...)


3, 2, 1.....we zijn live! Hoog Lindoduin bezet Studio Haagsche Bluf. Samen met oud-bewoners Dicky en Cor Batenburg, en Helen Pronk en Jeannette Scheffer (van dat mooie optreden tijdens de reünie) zijn we te gast bij Ivar Lingen van Omroep West. We staan er goed op!

En terugluisteren kan natuurlijk!


Aankomende vrijdag 5 oktober - tussen 18.00 en 19.00 uur - zijn een aantal oud-bewoners van Hoog Lindoduin op bezoek bij Omroep West in radio-programma Studio Haagsche Bluf.  Doen we de reünie dunnetjes over.

 


De reünie is van start; de zaal gezellig vol. Korte introductie op het podium, oud-bewoners informeren over het programma deze middag en natuurlijk een dankwoord aan alle sponsors. Voelen we ons even speciaal. Blijkt het aanrecht toch erg dichtbij te zijn (met dank aan Jeroen Toirkens die dit moment treffend wist te vangen  ;-)


Directeur van Muzee Scheveningen, Paul de Kievit geeft de huismeeuwen nog even een mooi (uitkijk)plekje. De meerpaal stond samen met twee bankjes in de hal van Hoog Lindoduin; het was de plek waar bewoners elkaar ontmoetten en nieuwtjes uitwisselden. Speciaal voor de reünie bracht huismeester Herman van Vestia de meerpaal en een van de twee bankjes even terug naar de oud-bewoners.De ochtend van 28 september wordt steeds beter!

Vers van de drukpers van Opmeer papier pixels projecten: heel veel dozen met ons boek over Hoog Lindoduin - "als het goed voelt dan is het een thuis". Gelukkig op tijd zodat vanmiddag alle oud-bewoners hun exemplaar in ontvangst kunnen nemen. Het is gelukt! (En het resultaat mag er zijn - vinden we natuurlijk zelf :-)


 Stipt op tijd (08.30 uur!) arriveert Sidney van De Resolutie bij Muzee Scheveningen met dibond prints en 'behangetjes'. En gelukkig ook met een emmer behangplaksel. De opbouw van de expositie kan van start.


Vrijdag 28 september: de dag. Eerste actie: verse haring ophalen bij Kees Toet van Scheveningse vishandel Toet die speciaal voor de reünie een schaal vol meegeeft. Uiteraard met uitjes! En dat om 7.30 uur 's ochtends. Voordeel: het is nog best rustig op de weg richting Muzee Scheveningen.Altijd een spannend moment, als het bestelde drukwerk binnenkomt. En je de doos opent en vervolgens heel vrolijk wordt omdat de folder er precies zo uitziet als het voorbeeld op je eigen beeldscherm. Henry Soenarko heeft de laatste weken wat minder vrije tijd (sorry) maar ontwerpt echt prachtig drukwerk voor ons. Zomaar, voor niets!


Op bezoek bij Reinier Hamel, vormgever van ons boek. Met de fiets want hartje centrum. De digitale stapel foto's en woorden komen opeens tot leven in een eerste ontwerp van het boek. En dat is best een gedenkwaardig moment.


Het belangrijke proces van editing. Gelukkig helpt Jeroen Toirkens. Niet gehinderd door enige achtergrondkennis  ("maar dat was zo'n mooi moment") kijkt hij alleen maar naar de beelden en het verhaal dat we willen vertellen. En schuift hij streng doch rechtvaardig alle 'darlings' aan de kant.En dan is het opeens heel echt; als de uitnodigingen klaarliggen voor verzending aan de oud-bewoners, 182 stuks. Donderdag 23 augustus gaan ze op de bus! Ook erg blij met het ontwerp van Henry Soenarko die in zijn vrije uurtjes zijn ontwerp en dtp-skills belangeloos voor Hoog Lindoduin heeft ingezet.


Op een warme zomerdag begin juli. Samen met Anouschka Laheij en Jeannette Scheffer nadenken over een passend programma voor het samenzijn van de oud-bewoners in Muzee eind september. En samen op de foto, helaas zonder Anouschka die alweer op weg was naar haar volgende afspraak.


Afgelopen 23 april tijdens de informatieavond van Fonds 1818 - Verrijk je buurt - in het Nutshuis enthousiaste reacties gekregen op ons initiatief Hoog Lindoduin. Nog even wat huiswerk en dan insturen maar!

foto: Valerie Kuypers voor Fonds 1818